fbpx

Mokyklos „Eureka” tėvai atskleidžia olimpiados laureatės sėkmės paslaptis

Neries ir Valakampių miškų apsuptyje įsikūrusi dvikalbė mokykla „Eureka“ – ypatinga vieta augti ir tobulėti vaikams nuo 1,5 metų iki penktos klasės. Ją išskiria tarptautinė mokytojų komanda, jauki aplinka, beveik hektaro dydžio kiemas ir vaikų akademiniai pasiekimai. Apie mokyklos ugdymo filosofijos ir mokytojų įtaką pasakoja pirmokės Beatričės tėvai Gediminas Endriukaitis ir Kotryna Bosikytė, kurių dukra tapo laureate konkurso „Olympis“ anglų kalbos srityje.

 Sulaukusi 3 metų Beatričė savo ugdymo kelionę su „Eurekapradėjo ankstyvojo ugdymo klasėje, o šiuos metus užbaigia kaip pradinės mokyklos pirmokė. Ar galėtumėte pasidalinti savo patirtimi apie šiuos metus, praleistus mokykloje?

Beatričė turėjo galimybę išbandyti net tris „Eurekos” padalinius: Naujamiestyje, Žvėryne, o dabar mokosi Valakampiuose. Visuose padaliniuose nuo pat pirmų dienų Beatričė labai lengvai įsiliejo į mokyklos bendruomenę. Mokytojai ją priėmė labai šiltai, adaptacija buvo ypatingai lengva. Svarbiausia, kad mūsų dukra su visais lengvai susidraugavo. Nepaprastai džiaugiamės emocinio intelekto ugdymu, rezultatai pasimatė labai greitai. Iki šių dienų ir patys to mokomės iš Beatričės. Iškart pastebėjome, kad ji iš mokyklos grįžta vis kažką naujo išmokusi. Mokyklos skatinimas pažinti, domėtis, skaityt, tyrinėti, eksperimentuoti – vienas iš svarbiausių įgūdžius formuojančių dalykų. „Eurekoje” tai vadinama – atradimais grįstu ugdymu. Tas noras pažinti paskatino labai greit išmokti skaityti tiek lietuviškai, tiek angliškai.

 Kaip vertinate Eurekos taikomą dvikalbystės metodiką? Kuo ji naudinga jūsų dukrai?

Vertiname labai teigiamai. Tai, kad nuo mažų dienų dvi kalbos naudojamos greta ugdymo procese, sudaro galimybę vaikui natūraliai ir sklandžiai išmokti ne tik gimtosios kalbos. Beatričei didelę įtaką padarė tai, kad atėjus į „Eureką”, viena iš trijų klasės mokytojų kalbėjo tik angliškai. Žinodama anglų kalbą kiek geriau nei kiti vaikai, mūsų dukra tapo mokytojos pagalbininke ir tai, mūsų manymu, ją labai motyvavo mokytis anglų kalbos.

 Kada pirmą kartą pastebėjote, kad Beatričė turi ypatingų gabumų anglų kalboje?

Kai iš mokytojų išgirdome, kad Beatričė mokyklėlėje pradėjo vertėjauti klasės draugams ką sako anglakalbė mokytoja, supratome, kad ji turi „cinkelį“ kalboms. Tai mus maloniai nustebino. Taip pat buvo labai smagu matyti, kuomet mūsų tuo metu penkiametė dukra lietuvių ir anglų kalbomis vedė ankstyvojo ugdymo klasės išleistuves, kurioje dalyvavo visa mokyklos bendruomenė.

 Kokie veiksniai, jūsų nuomone, labiausiai prisidėjo prie Beatričės sėkmės konkurse „Olympis“?

Tai, kad anglų kalba buvo natūraliai integruota į kasdienį mokyklos gyvenimą. Mokytojos su vaikais susidraugauja, užmezga puikų ryšį, mato ir supranta kiekvieno stipriąsias ir silpnąsias puses. Manome, kad didžiąja dalim tai jų nuopelnas. Beatričė specialiai nesiruošė konkursui, tačiau anglų kalba mokykloje yra kasdienybė. Tai buvo nuoseklus ir ilgalaikis procesas, lydimas nuoširdžiu mokytojų paskatinimu ir pagalba.

 Ar Beatričė lankė papildomas anglų kalbos pamokas ar kursus už Eurekos mokyklos ribų? Jei taip, kaip jos padėjo?

Papildomų pamokų Beatričė neturėjo, bet jei žiūrime animacinius filmukus ar filmus – žiūrime juos originalo kalba. Kas vakarą skaitome knygas, kartais angliškai.

 Kokias kitas Beatričės savybes padėjo ugdyti Eurekos mokykla? Kaip vertinate mokytojų indėlį į šių savybių vystymą?

Empatija, emocinis intelektas, meilė mokslui, žingeidumas – visos šios savybės didžiąja dalimi atsiskleidė mokytojų pagalba.

 Kas jums ir Beatričei labiausiai patinka Eurekos pradinėje mokykloje Valakampiuose? Kokie aspektai labiausiai prisideda prie jos mokymosi motyvacijos?

Pirmiausia ir svarbiausia – mokytojai ir atmosfera, kurią jie kuria. Matome ugdymo metodų rezultatus, vaiko įsitraukimą į mokymąsi. Taip pat aplinka, kurioje mokosi –  didelis kiemas, bendruomeniškumas tarp mokytojų ir vaikų. Kalbant apie aplinką – sunku patikėti, kad tokia žalia gamtos oazė yra vos 7 kilometrai nuo Vilniaus katedros aikštės.

 Kokį vaidmenį Eurekos mokyklos bendruomenė vaidina Beatričės ugdymo procese?

Mokyklos bendruomenė sudaro labai geras sąlygas kokybiškam mokymuisi. Taip pat kuria aplinką, kurioje vaikai jaučiasi saugiai. Džiaugiamės, kad neskatinama perdėta konkurencija, o atvirkščiai: organizuojami komandiniai darbai, bendradarbiavimas sprendžiant užduotis. Vaikai vertinami individualiai, nežiūrint į kitų pasiekimus ir sugebėjimus.

 Kokių patarimų turėtumėte kitiems tėvams, kurie nori padėti savo vaikams pasiekti panašius rezultatus?

Pirmiausia ir svarbiausia – praleisti daug laiko su savo vaikais iki išleidžiant juos į priešmokyklinį ugdymą. Pasitelkaint žaidimus, skatinti juos domėtis mokslu, menais, kalbomis. Mūsų manymu, vaiko ugdymas, visų pirma, vyksta namuose, o išleidus į ugdymo įstaigą reikia pasitikėti mokytojais ir mokyklos ugdymo metodais.

 Ar Beatričė turi ilgalaikių tikslų, susijusių su anglų kalba? Kaip jūs ją palaikote siekiant šių tikslų?

Tikrai nespaudžiame Beatričės mokytis. Kai susidomėjimas yra natūralus, tuomet ir žinios greičiau įsisavina. Kol kas leidžiam Beatričei ramiai mokytis, džiaugiamės jos gerais rezultatais, stengiamės duoti tyrinėti jai viską, kas įdomu. Manome, šiek tiek ūgtelėjusi galės pasirinkti pati, kaip pritaikyti savo žinias.

 Kokie Jūsų ispūdžiai iš „Eurekos” vasaros mokyklos?

Nebuvo dienos, kad Beatričė norėtų kuo greičiau išeiti namo. Net per atostogas mergaitė pasiilgsta mokyklos. Džiaugiamės, kad mokykla suteikia galimybę mokytis ištisus metus. O vasara yra labai magiškas laikas: įdomios edukacijos, dar daugiau veiklų lauke, pažintinių eskursijų. Šiais metais vasaros mokyklos temos susijusios su pasaulio istorija nuo ledynmečio iki naujausių laikų. Kaip ir kiekvienais metais tai bus smagi ir turininga pažinimo kelionė.

Beatričės kelias „Eurekos“ mokykloje – tai įkvepiantis pavyzdys, kaip šiuolaikiška mokykla, šilti ir atsidavę mokytojai, stipri bendruomenės dvasia ir nuoseklus, kruopštus mokymasis gali atverti duris į sėkmę. Mokykla „Eureka“ turi padalinius su ankstyvojo (1,5 – 5 metų vaikams) bei priešmokyklinio ugdymo klasėmis:

🌳 Naujamiestyje (Vytenio g. 4, Vilnius)

🌳 Žvėryne (Ukmergės g. 126, Vilnius)

🌳 Valakampiuose (Vaidilutės g. 71, Vilnius)

🌳 Žaliakalnyje (Aukštaičių g. 45, Kaunas)

Be to, Valakampiuose vaikai gali prisijungti ir prie „Eurekos” pradinės mokyklos klasių. Apie pradinę mokyklą daugiau skaitykite ČIA