fbpx

5 būdai padėsiantys ikimokyklinio amžiaus vaikui nebijoti COVID-19 testo

Šiomis dienomis sparčiai plintant COVID – 19 viruso atmainai, ne tik suaugusiems, bet ir ikimokyklinio amžiaus vaikams tenka atlikti greitąjį antigenų testą arba PGR tyrimą. Visiškai normalu, jeigu vaikais bijo testavimo – juk ir mes, suaugusieji truputį jo bijome, argi ne taip? Gera žinia, kad testavimą nebūtinai gali lydėti tik nemalonūs jausmai ir baimė!

Vilniuje ir Kaune veikiančios ankstyvojo ugdymo mokyklos Eureka mokytoja Laura Daujotė, remdamasi savo patirtimi ir amerikiečių pediatrės Jennifer Roady įžvalgomis, pateikia patarimus, kaip padėti vaikui nebijoti Covid – 19 testo.

Būkite ramūs. Visų pirma, nepriklausomai nuo vaiko amžiaus, išlikti ramiems yra vienas svarbiausių dalykų, kuriuos tėvai gali padaryti, kad sumažintų vaiko baimę. Vaikai beveik visada pajaučia, kai jų tėvai patiria stresą. Natūralu, kad viešojoje erdvėje sklindanti informacija apie COVID – 19 gali kelti tėvams nerimą, tačiau prisiminkite, kad testavimas yra vienas iš būdų, kurie gali apsaugoti jūsų šeimos ir aplinkinių sveikatą, todėl prieš kalbėdami su vaiku apie būsimą procedūrą, skirkite laiko nusiraminimui.

Pasakų terapijos elementai. „Jeigu jūsų vaikas yra gana jautrus, pasiruošimas gali užtrukti kiek ilgiau. Tačiau jis nebūtinai turi būti nuobodus!“ – atkrepia dėmesį mokytoja L. Daujotė ir pasakoja, kaip visame šiame procese gali pagelbėti pasakų terapijos elementai. „Vaikui galime papasakoti, kad dabar pasaulyje sklando virusas, su kuriuo kovoja kosmonautai! Paskaitykite pasaką apie juos, parodykite kosmonauto nuotrauką, aptarkite jų aprangą.  Baltais kostiumais apsirengę medikai neretai gali gąsdinti mažuosius, bet jeigu juos vaikui pristatysite kaip personažus, kurie su pagaliuku nosyse ieško virusų, vaikas į juos žiūrės kaip į herojus, o ne į asmenis, kurių reiktų bijoti“ – patarimu dalinasi mokytoja L. Daujotė.

Papasakokite situacijos eigą. Ikimokyklinio amžiaus vaikams žinojimas, ko gali tikėtis iš tam tikros situacijos, padeda nusiraminti ir jautriai nereaguoti susidūrus su iššūkiais. Pagal pediatrę J. Roady, prieš vykstant atlikti testo, vaikui reikėtų papasakoti, ko jis gali tikėtis. Pavyzdžiui: 

  • Važiuosime su mašina į didelę baltą palapinę.
  • Prie mašinos prieis gydytoja/s balta apranga, kauke ir akiniais, o mes atidarysime langą (galite pažadėti duoti vaikui paspausti mygtuką).
  • Gydytoja/s turės baltą pagaliuką, kurį įkiš tau į nosį ir truputį pakutens.

Mėginį imančio asmens taip pat galite paprašyti papasakoti vaikui testavimo eigą. Taip pat galite pasakyti, kad kutenimas gali šiek tiek sudirginti nosį ir gali būt šiek tiek nepatogu. Būtinai vaikams pabrėžkite, kad viskas truks tik kelias sekundes, o kol pagaliukas bus nosyje, jus galite kartu skaičiuoti iki 5!

Linksminkitės! Ne paslaptis, kad vienas geriausių būdų padėti vaikui nesusikoncentruoti ties negatyviais dalykais, yra linksmos veiklos! Mokytoja L. Daujotė pateikia keletą pavyzdžių, ką galima nuveikti, kol važiuojama į testavimo punktą ar medicinos kliniką: „automobilyje įjunkite vaiko mėgstamą dainą ir kartu dainuokite! Taip pat vaikams puikiai padeda nusiraminti pirštukų žaidimai. Automobilyje galite turėti vaiko mėgstamą knygą, nusiraminimo žaislą ir juos panaudoti, kol laukiate eilėje. Jeigu pamiršote pasiruošti, ne bėda – leiskite vaikui paspausti automobilyje esančius mygtukus, pavyzdžiui, palenkti automobilio langų valytuvų svirtelę, perjungti radijo stotį, įjungti posūkį ar kt. Žinoma, visus šiuos veiksmus leiskite vaikui daryti su suaugusiojo priežiūra“.

Įteikite „apdovanojimą“. Vaikui demonstruojant gana stiprią baimę, galima jam pažadėti tam tikrą apdovanojimą. Tai jokiu būdu neturi būti naujas žaislas! Pavyzdžiui, pasakykite, kad iškart po testavimo namuose kartu gaminsite sveikuolių picą, braškinį pieno kokteilį ar kitą jūsų mėgstamą patiekalą. Taip pat galite pažadėti perskaityti knygą, kartu sudėlioti dėlionę, pažiūrėti mėgstamą filmą ar net namuose surengti šeimos šokių vakarėlį! Vaikams praleistas laikas su tėvais yra pats vertingiausias, todėl be abejo, pažadėtas „prizas“ vaikui padės įveikti bet kokią baimę.

Taigi, šiomis dienomis vis dažniau atliekami COVID – 19 tyrimai vaikams gali tapti smagiu prisiminimu, o ne bauginanti ir nemaloni procedūra. „Svarbiausia – tėvų įsitraukimas ir gebėjimas vaiką nuteikti pozityviai“, – pastebi mokytoja L. Daujotė.